Camera superioară a Parlamentului rus a ratificat un tratat cu Coreea de Nord care prevede asistență militară reciprocă, o măsură care vine în contextul în care Statele Unite au confirmat că 10.000 de soldați nord-coreeni se află în Rusia.
„Tratatul de parteneriat strategic”, pe care președintele rus Vladimir Putin l-a semnat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un cu ocazia unei vizite la Pyongyang în iunie, obligă Rusia și Coreea de Nord să își ofere imediat asistență militară “prin toate mijloacele” în cazul în care una dintre cele două țări este atacată, scrie Associated Press.
Tratatul marchează cea mai puternică legătură dintre Moscova și Pyongyang de la sfârșitul Războiului Rece.
Ratificarea pactului de către camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federației, urmează ratificării acestuia de către camera inferioară, Duma de Stat, pe 24 octombrie.
Pe 4 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că până la 10.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și se pregătesc să se alăture trupelor Moscovei în bătălia contra Ucrainei în zilele următoare.
Dacă trupele nord-coreene intră în luptă, ar fi prima participare a Coreei de Nord la un conflict de amploare de la sfârșitul Războiului din Coreea din 1950-1953.
Moscova și Phenianul au răspuns vag la afirmațiile sud-coreene și occidentale privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia, subliniind faptul că cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord este conformă cu normele dreptului internațional, fără a admite în mod direct prezența forțelor nord-coreene în Rusia.
Pe 4 noiembrie, Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son Hui, care se afla într-o vizită oficială în Rusia.
În timpul discuțiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Choe Son Hui a reiterat sprijinul Pyongyangului „pentru lupta dreaptă a armatei și a poporului rus pentru apărarea drepturilor suverane și a intereselor de securitate ale țării lor” în Ucraina.
Rusia și Coreea de Nord au respins anterior afirmațiile SUA și ale aliaților săi potrivit cărora Pyongyang ar fi furnizat Moscovei rachete balistice și milioane de proiectile de artilerie pentru a fi utilizate în Ucraina.
Oficialii sud-coreeni și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilul transfer de tehnologie pentru programe nucleare și de rachete din Rusia către Coreea de Nord în schimbul trupelor coreene.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: